Sivas Sanayisi Dünyaya Açılıyor
  • 30 Eylül 2021 Perşembe

İlimizde üretim yapan sanayicilerimize öncülük yapacak, ihracatı artıracak yurt dışı tanıtım ofisi SİVEX'le hayata geçti. Kardeş ve dost iki ülke olan Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kurulan Almatı SİVEX Tanıtım Ofisi'nin açılışı öncesi Gala Yemeği düzenlendi. Yemeğe Vali Salih Ayhan, Kazakistan Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Vali Yardımcısı Kadir Algın, Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Meclis Üyelerimiz ve Sivaslı iş insanlarımız ile Kazakistan yetkilileri katıldı. Sivas İhracatçılar Ligi (Sivas Exporters League) Genel Müdürü Muhammet Coşkun'un açış konuşmasıyla başlayan programda, Kazakistan Almatı MÜSİAD Temsilcisi Yılmaz Kesen ile Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, ofisin her iki şehre de hayırlı olmasını diledi. Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ile Kazakistan Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, köklü bir kültürel geçmişe ve ticari işbirliğine sahip iki dost ve kardeş ülkenin, SİVEX Tanıtım Ofisi ile birlikte ilişkilerinin daha da kökleneceğine yürekten inandıklarını ifade ettiler.

- Tanıtım Ofisinin Açılışı Yapıldı

Kazakistan’ın Almatı şehrinde Zhibek Zholy Mall (İpek Yolu İş Merkezi) içerisinde bulunan SİVEX Tanıtım Ofisi, düzenlenen törenle açıldı.

- Sivas’ın Dünyaya Açılan Kapısı

Almatı ofisinin Sivas’ın dünyaya açılacak kapısı olarak gördüklerini ifade eden Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, “Öncelikle ofisimizin hayırlı olmasını diliyorum. Buradaki stantlarda Sivas’ta üretilen ürünleri teşhir ederek Kazakistan’la buluşturacağız. Bundan sonra da inşallah başka ülkelere açılacağız. Almatı ofisimiz, Sivas’ın dünyaya açılacak ilk kapısı olacak. Burada edineceğimiz tecrübe ile diğer ülkelerde de ofislerimizi açacağız. İş dünyamıza hayırlı olsun” diye konuştu.

- Sivas’ın Sanayicisine ve Tüccarına Güveniyoruz

Ofisin Sivas’a ve Kazakistan’a hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Sivas’ın sanayicisine, işadamına, tüccarına güvenerek böyle bir yola çıktık. Çünkü biliyoruz ki Sivas artık olması gerektiği hedefe hızla ilerliyor. Gerek Organize Sanayi Bölgemizde gerek diğer alanlarımızda üretilen ürünler profesyonel bir yardımla dünyaya açmak için bir irade ortaya koyduk. Bugün de bismillah diyerek ilk ayağını Kazakistan’da açıyoruz. Ben inanıyorum ki bugün dikmiş olduğumuz bu fidan ileride Sivas’ın sanayisine, tüccarına, üretimine ve istihdamına çok katkı sağlayacak.” dedi.

- Türkiye’ye Örnek Olacak

İlimizin dış ticaretini geliştirmek amacıyla kurulan SİVEX ile 3 ülkede tanıtım ofisleri açmayı planladıklarını ve bunun ilkini Almatı’da açtıklarını ifade eden Vali Salih Ayhan, “Sivas, Anadolu’nun kalbinde olan bir şehrimiz. Yeni dönemde her alanda bir ivme kazandı. Çağın gereksinimine uygun enstrümanlarla Sivas’ı dünyaya açmamız gerekiyor. Bu minvalde yaptığımız çalışmalarda bizim ihracat kültürümüzün karşılığı olan ülkeleri araştırdık. Tabi ata toprağımız Kazakistan’da bu ülkelerden bir tanesi. Burayla tarihsel, kültürel bir bağımız var. Bunları ekonomiksel bir işbirliği ile taçlandırmamız gerekiyor. Profesyonel bir yapı kurduk. İnşallah bu, Türkiye’ye bir model olacak. Ciddi bir hamle yaptık. Karşılığını bulacağına inanıyoruz. Kazakistan Almatı’da devletimizi temsil eden kurumlarımızın da bu işi sahiplenmeleri bizi çok mutlu etti. Demekki iyi bir yoldayız, doğru bir yoldayız. Bunu daha da destekleyeceğiz. Bizim amacımız, on bin çalışanıyla 1. Organize Sanayi Bölgemiz nitelikli üretimle iyi bir noktada. Bunu kurumsal olarak daha da güçlendirerek ihracatçılarımızın özgüvenini daha da artırmak, onların yanında olduğumuzu hissettirmek. Kazak bozkırında Türk-Kazak kardeşliği ve dostluğunun sembolü olabilecek çok daha büyük projelere ve başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Açılan bu ticari işbirliği penceresinden Sivas Almatı’ya Almatı’da Sivas’a kendini yakın hissedecek.” ifadelerini kullandı.
Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Eken ve Sivas heyeti, kurdeleyi keserek tanıtım ofisinin açılışını gerçekleştirdi. Heyet daha sonra stantları gezerek bilgi aldı.

- Almatı Organize Sanayi Bölgesi Ziyareti

Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Eken, YK ve Meclis üyelerimizle iş dünyası temsilcilerimiz, Sivas heyeti ile beraber, Kazakistan temasları kapsamında Almatı Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etti. Heyetimiz, Organize Sanayi Bölgesi Genel Direktörü Adil Amralin’den bilgi aldı. Başkanımız Eken, Almatı ile Sivas arasında sanayi alanında ciddi gelişmelerin ve işbirliklerinin yapılacağına inandığını söyledi. Sivas heyeti, kablo üzerine faaliyet gösteren KMK Investment Ltd. P. Of Cable Conductor firmasını ziyaret ederek fabrika yetkililerinden bilgi aldı.

- Türk İşadamlarından SİVEX Tanıtım Ofisine Büyük Destek

Kazakistan'da yatırımları bulunan Divriğili hemşerimiz Aslan Küçükemre ile Almatı MÜSİAD Temsilcisi Yılmaz Kesen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Eken ve Sivas heyetiyle 2 gün süresince bir araya geldi.